Limburg – Totaal

Wedvlucht Sens op 1 juni 2019

Deelname 12.475 duiven. Los 08.15 uur. 1e duif 13.01.03 uur. Snelh. 1393.761 m/pm.

Frans Rutten te Horst weer formidabel.

Met Goud en Zilver op het Erepodium van Limburg Totaal.

Tegen 12.475 duiven beginnen met 1-2-11-13-28-30-35-41-43-44 en 28 prijzen in totaal

dat lijkt op toverij!

De sportpagina’s in de kranten staan vol met artikelen over atleten die in de een of andere sport uitblinken. Daaronder heel wat beroemdheden die afgodisch worden bekeken. Ook onder de duivenliefhebbers hebben we  zo’n personen. Namen van melkers die met hun duiven zo zeer de stempel drukken in de wedvluchten dat ze nooit vergeten zullen worden. En zo iemand is de 51 jarige Frans Rutten uit Horst. Het is al veel seizoenen dat Frans de concurrenten in de concoursen pijnigt. Zo ook weer op deze vlucht van Sens. Met het winnen van 28 prijzen bij een deelname van 12.475 duiven en te beginnen met 1-2-11-13-28-30-35-41-43-44 is hij de absolute toonaangever van Limburg Totaal. Het hoeft niet geschreven of gezegd te worden dat het gemakkelijk is om een Provinciale overwinning te behalen. Die dat klaar speelt heeft dan heel wat kopstukken van Limburg op zij gezet. De eerste spelen in het provinciale concours is groots en als je dan ook nog de tweede pakt dan is dat zeer uniek. En degene die dat  meermalen klaarspeelt daar  mag je van zeggen dat dit een superkampioen is. Van dat kaliber zijn er maar enkelen.  Nou in de categorie van de superkampioenen daar heeft de winnaar van deze Sens een vaste plaats. Frans liet afgelopen zaterdag op Sens zijn 642 mededingers weer steunen en kreunen. Om 13.01.03 uur en 13.01.11 uur, toen zijn twee doffers met de nummers 7/1480383 en 7/1480415 zich bij hem aandienden, toen kreeg dat zijn begin. Als men spreekt van leven in de brouwerij krijgen dan was dit bij Frans het geval. Op genoemde tijd werd de saaiheid van het wachten op de duiven doorbroken. En goed ook! Hij kwam ogen te kort om te volgen wat er allemaal bij hem het hok binnen vloog. Het was niet meer te bevatten en hij raakte de tel kwijt. Hij was met 36 duiven in de wedstrijd zoals in het begin van dit verslag al is geschreven en ook dat hij daar ook 28 prijzen mee won maar dat dit een rendement van 77,7%  is dat moet er nog even aan toegevoegd worden. Om stil van te worden!

De winnende doffers.             

Het is natuurlijk heel logisch dat zijn winnende doffers van deze Sens een paar cracks zijn. En cracks die komen in de meeste gevallen uit cracks. En ook bij Frans. Al heel wat keren heeft de schrijver van dit stukje Frans Rutten op een voetstuk geplaatst als hij weer eens een uitslag speelde die ver boven het normale uitsteeg. Bij de provinciale vluchten komen ze hem geregeld tegen in de uitslagen. En die ontmoeting is altijd fraai maar ook soms bitter voor de medespelers. De twee doffers die op deze Sens weer een hoogstandje voor hem maakte die hebben blauw bloed in hun body. De vader van de winnaar die heeft als grootvader de 2/2373007 die rechtstreeks gekocht werd bij C & G Koopmans en die een zoon is uit diens wereldberoemde “Kleine Dirk”. Als vader heeft de “”383” de krasdoffer 7/2082111 en dus een zoon van de “007” De moeder van de winnaar is de 10/ 1950845 wat hij de naam het “supertje” heeft gegeven. En terecht! Want dit duivinneke die kon bijna niks anders dan kop-vliegen. Zoals 2e van Epernay tegen 1865 duiven, 6e Reims - 2175 duiven, 8e Huy – 456 duiven, 7e Orleans -502 duiven, 10e Reims -1988 duiven. En om dan gelijk ook maar de 2e prijswinnaar met ring 7/1480415 even te belichten waar die de kwaliteiten van heeft mee gekregen, dan is dat niet veel anders. Als vader heeft die de 7/4097802 en zuivere Koopman die zich ontpopte als een superkampioen door veel eerste prijzen te winnen en titels te behalen. De klasse van C & G Koopmans druipt van de “415” af. En zijn moeder is de 5/1057739 die natuurlijk ook weer van stand is. Haar ouders die hebben top prestaties geleverd waar met bewondering naar opgekeken is geworden. In die duivin wemelt het van talent. Haar vader is de “Kanibaal” en de moeder is het “Supertje” die van het soort duiven is van de klasbakken Marijke Vink- Koopman- van Dijck. Vriend en vijand zullen het er over eens zijn dat Fans Rutten duiven heeft die “Bijzonder”  genoemd mogen worden.

De verzorging.

Wie van mening is dat Frans alle tijd van de dag heeft om aandacht aan zijn duiven te besteden die heeft een misgedachte. Frans die gaat nog alle dagen de deur uit om zijn boterham te verdienen. Dat wil zeggen dat hij 5 dagen van de week zijn duiven verzorgt voor dat hij naar zijn werk gaat en dan na zijn gedane arbeid. Dat houdt in dat hij zijn duiven s’morgen de noodzakelijk verzorging geeft om dat s’avond optimaal te doen. Dan krijgen de duiven ook de gelegenheid om te trainen. Voor de duur van 1 uur mogen de duiven dan van hun vrijheid genieten. En omdat hij bij dat alles geen hulp heeft, wil dat zeggen dat voor hem genoeg werk in de winkel is. Met zijn totaal weduwschap al zeker. Het is dan meestal zo dat hij rond de klok van 20.00 uur zijn stofjas pas aan de kapstok kan hangen en onder de douche kan gaan. 

Medische begeleiding.          

Praat je met Frans over de gezondheid van de duiven dan hoor je van hem dat zijn duiven van nature gezond moeten blijven. En zijn duiven die hebben bij de goede verzorging weinig medicamenten nodig. Hoewel hij in acht neemt dat de duiven in de reismanden het gevaar lopen iets op te doen wat ze ziek kan maken. Bijvoorbeeld “ ´t Geel “. Alle sportmensen, ook de duiven, waarvan wordt verwacht dat ze moeten presteren die kunnen bijna niet meer zonder medische voorzorg. Bij Frans krijgen de duiven de verplichtte entingen zoals tegen de paramixo en de pokken. En voor trichomonas steekt hij zijn wedstrijdduiven op gepaste tijden een geelpil op en voor het ornithose complex een paar keer in het seizoen (als het nodig blijkt) dan krijgen ze enkele dagen water te drinken met een paar schepjes Belga Tai van Belgica De Weerd er in. En voor de rest basta!

Het voer en hoe.

Het voer wat zijn duiven op te pikken krijgen dat heeft ook niet direct een bijzonderheid. Het is van o.a. het merk “Mariman” en Koopman all-in one en Beijers Light. Omdat de duiven het graag lusten betekent dat het goed is. Het is een kwestie hoeveel je de duiven er van geeft en wat en wanneer. Zo hanteert hij het principe van de “opvoermethode”. Zijn vliegduiven krijgen in het begin van de dag lichte kost en verder naar gelang iets zwaarder. Hij voert zijn duiven niet overmatig maar naar de inzet dag gaande krijgen ze de laatste voerbeurten volle bak. Een snuifje snoepzaad en een klein handje pinda’s dat zijn toetjes als nagerecht.

De vorm moet er zijn

De vorm van de duiven dat is voor Frans nog altijd de tovenaar welke de uitslag bepaalt. Wat men ook voor de duiven doet of er voor over heeft, de tovenaar laat zich niet dwingen. Duiven die niet voor de honderd procent gezond zijn die krijgen nooit de supervorm. Vandaar dat Frans al het mogelijke doet om ze gezond te houden. Dat doet hij door ze goed te verzorgen en te begeleiden. Hij zegt: als ze gezond zijn dan heb je al 75% gewonnen en de andere 25% komt voor rekening van mezelf. En dat is o.a. om vliegers te motiveren. Soms dan laat hij voor het inzetten de doffers en de duivinnen een potje vrijen maar ook soms niet. Hij heeft daar geen vast stramien voor. De duiven laten hem heel vaak situatie zien waar hij op inspeelt. Bij Frans is bij de voorbereiding voor het inkorven niks standaard. Met het afwisselen van de  manieren om de duiven klaar stomen voor de strijd houdt hij de motivatie er in.

Tot slot.

Na de overwinning en de schitterende uitslag van de vlucht Sens mocht Frans Rutten vele felicitaties in ontvangst nemen. Natuurlijk! Maar aan alles komt een einde en gaat het seizoen verder. Een paar klasse doffers en een kei van een melker die wonnen deze vlucht bij Limburg Totaal. Een huzarenstuk van je welste. Het seizoen van 2019 kan al niet meer stuk voor de winnaar. En wie weet, het zit er dik in dat Frans nog eens zo’n stunt uithaalt. En dat hij straks een grote ovatie krijgt als hij gehuldigd wordt op het feest van de “Nacht der Kampioenen” dat is zeker en vast. En voor nu nog weer eens: Hartelijk Gefeliciteerd.

Pie Schepers.

Nieuws flits !!

Recent geplaatste Reportages